Historik

2022


MAGNIFICAT-konsert

Bach - Pärt - Löfberg
Söndagen den 27 mars kl. 18:00 framförde Varbergs Kammarkör tre Magnificat i en och samma konsert i Varbergs vackra kyrka.


Konserten inleddes med J.S. Bachs klassiska och välkända Magnificat. Sedan följde Arvo Pärts omisskänliga och i jämförelse mycket avskalade Magnificat innan konserten avslutades med ett sprakande uruppförande av ett Magnificat specialskrivet för kören av den halländska kompositören Maria Löfberg.


Gunno Palmquist dirigerade och musiker ur Karlsson Barock med vänner spelade.


Sångsolister:

Karolina Andersson, sopran

Anna Zander, alt

Martin Vanberg, tenor

Jakob Antonér, bas


2019


När sista julsången tonat ut på trettondagen var det dags för att på allvar börja repetera inför årets stora projekt. En helg i mitten på januari åkte vi till Nissaströms kursgård och övade från morgon till kväll.


24/3 hade vi konsert i Varbergs kyrka. Då framförde vi Vesperae Beate Mariae Virginis av Claudio Monteverdi tillsammans med Göteborg Baroque och solisterna Karin Dahlberg, Helena Ek, Anna Zander, Martin Vanberg, Leif Aruhn-Solén, Tore Sunesson, Arvid Eriksson och Jakob Antonér under ledning av Gunno Palmqvist. Inför konserten höll Martin Nyström, kulturskrivent och recensent på Dagens Nyheter, en introduktion på Stadshotellet.


På Mors dag, söndag 26/5 hade vi traditionenligt vi en sommarkonsert i Rotundan i Nöjesparken, Varberg. Programmet hette Håll musiken igång och innehöll kända och okända sånger av Povel Ramel. Med oss som musiker var Anders Hagberg på flöjt och saxofon och Per Brehmer på trummor. Gunno Palmqvist ledde det hela och Johannes Landgren spelade klaviatur.


7-9/6 for vi på turné i södra Sverige och gjorde konserter i Hässleholm, Viken och Halmstad.


Så fort höstterminen startade började vi arbeta intensivt med nästa spännande projekt. Det var ett samarbete med Bohuslän Big Band och Erik Westbergs vokalensemble. Musiken var skriven av kompositören och jazzmusikern Örjan Fahlström. Hammarskjöld Suite med texter ur Vägmärken av Dag Hammarskjöld och Poesis med texter av olika samiska poeter. Vi gjorde fyra konserter i slutet av september, i Vara konserthus, på Stora Teatern i Göteborg, i Nöjeshallen i Varberg samt i Kulturhuset Najaden i Halmstad.


Lördag 16/11 deltog vi tillsammans med många andra musiker och sångare vid Rotarys välgörenhetskonsert i Varbergs kyrka. Musiken hade valts och presenterades av Lina Brustad. All behållning gick till Cancerfondens arbete på Almers Hus och till Anhörigas Riksförbund där Lina är kanslichef.


Söndag 17/11 framförde vi ett program som hette Min längtan är inte min i Träslövs kyrka. Alla verk var komponerade av svenska tonsättare. Bl a sjöng vi flera stycken av Sven-Eric Bäck och Sven-Erik Johansson som båda var födda för precis 100 år.


I december var det dags för årets julkonserter. Programmet kallades Gnistrande ljus och framfördes i Fotskäls kyrka, Varbergs kyrka och Örby kyrka samt medverkan vid Julsång i centrum i Varbergs kyrka 22/12. Johannes Landgren ledde kören och Anders Hagberg medverkade på flöjter och saxofon.


Några av oss sjöng också från Stadshotellets balkong på nyårsafton och därmed avslutades sångåret 2019.

2018


Året inleddes storslaget med vår medverkan i Bachs juloratorium i Varbergs kyrka den 6/1. Varbergs motettkör framförde del 1-3 under ledning av Christina Wide och Varbergs kammarkör del 4-6 under ledning av Gunno Palmqvist. Göteborg Baroque spelade och solister var Karin Dahlberg, sopran, Anna Zander Sand, alt, Martin Vanberg, tenor och Karl Peter Eriksson, bas.


Första helgen i mars gav vi oss ut på turné. Vi hade konsert i Älmhults kyrka och i Kristianstads kyrka. På programmet stod bl a musik av Gösta Nyström, Per Gunnar Petersson, Thorkell Sigurbjörnsson och Tormod Tvete Vik. Vi hann även med ett besök på IKEA-museet i Älmhult.


I april fick vi glädjen att återse Helsingborgs motettkör som vi träffade och hade en konsert tillsammans med under Blanka Choir Festival 2017. 21/4 gjorde vi en gemensam konsert i Varbergs kyrka och 22/4 åkte vi till Helsingborg och sjöng samma konsert i S:ta Maria kyrka. Programmet kallades "Gemensamma klanger" och innehöll bl a musik av Sven-David Sandström och Peteris Vasks.


25/4 sjöng vi den svenska och den japanska nationalsången i Sparbankshallen i samband med en landskamp i EM mellan de båda länderna.


30/4 sjöng vi traditionsenligt vid valborgsfirandet på Rantzauklippan.


27/5 hade vi årets sommarkonsert på Rotundan i Varberg. Idel Evert Taube på programmet. Med oss musicerade Johan Frendberg, sång och gitarr, och Daniel Berg, slagverk. Johannes Landgren var ledare för det hela.


När sedan sommaren fortfarande var varm och solig i början av augusti klev stora delar av kören in på scenen på Varbergs teater för att delta som operakör och statister i det fantastiska operaprojekt som såg sin födelse denna sommar. Opera Warberg framförde Enleveringen ur Seraljen för tre fulla hus 15/8, 17/8 och 18/8 och vi är fortfarande glada och upprymda av att få ha varit med i detta. Läs mer om projektet här.

Lika spännande blev det en bit in på hösten. 21/10 var det nämligen dags för Varbergs sensationer i Varbergs kyrka. En konsert med musik av olika tonsättare med koppling till Varberg, de flesta nutida tonsättare och hela fyra av dem var på plats vid konserten. Gunno Palmqvist var dirigent. Solister: Helena Ek, sopran, Peter Janson, kontrabas och Johannes Landgren, orgel och piano.


11/11 framförde vi Faurés Requiem i Varbergs kyrka. Musiker var Jonas Roman, orgel, Justyna Jara, violin, Petra Lundin, cello och Liv Dahrén, harpa. Sångsolister var Helena Ek, sopran och Jakob Antonér, bas. Dirigent Johannes Landgren.


17/11 deltog vi tillsammans med många andra körer och solister från Varberg vid en Önskekonsert i Varbergs kyrka. Rotary arrangerade konserten, Maria Schottenius önskade och presenterade musiken och hela behållningen gick till Rotarys läkarbank.


Årets julkonsert hade titeln "Gyllene ljus" och framfördes i Varbergs kyrka, i Vinbergs kyrka och på trettondagen 2019 i Tölö och Hemsjö kyrka. Dirigent var Johannes Landgren och vid samtliga konserter deltog Daniel Berg på slagverk.

2017


Året inleddes med konsert i Vasakyrkan 21 januari tillsammans med Vasa vokalensemble,  Bach Collegium Småland, Daniel Berg slagverk, Magnus Kjellson orgel och brassensemble från Göteborg Symfoniker. Programmet innehöll musik av Petr Eben. Johannes Landgren dirigent.


19 mars hade vi konsert i Lerums kyrka och 23 april i Träslövs kyrka. VId båda tillfällena leddes vi av Johannes Landgren. Vi sjöng musik av bl a Palestrina och Eben.


26-27/5 deltog vi i Blanka Choir Festival i Varberg.


Under våren förberedde vi oss inför sommarens stora händelse - körresa till Island! Delar av islandsprogrammet med titeln "Där vill jag giva dig min kärlek" framfördes först på hemmaplan i Varbergs kyrka vid försommarkonsert 4 juni. Söndagen efter midsommar reste vi till Reykjavik för fem fantastiska dagar med konserter, givande möten med gästfria och trivsamma islänningar, enastående naturupplevelser och god mat.


I augusti deltog kören vid vår ordförandes önskekonsert i Varbergs kyrka.


I november framförde vi Mozarts Requiem under Johannes Landgrens ledning tillsammans med Göteborg Baroque, sopranen Anna Jobrant, alten Amanda Flodin, tenoren Leif Aruhn-Solén och basen Karl-Peter Eriksson vid två tillfällen. I Varbergs kyrka lördag 5 november och i Masthuggskyrkan i Göteborg söndag 5 november. Vi båda konserterna deltog Hans Pålsson med pianomusik av Mozart.


Traditionsenligt hade vi också ett antal julkonserter. I Fotskäls kyrka, i Varbergs kyrka och i Örby kyrka.2016


14 och 15 maj uruppfördes verket Jordebok på lilla scenen på GöteborgsOperan tillsammans med sopranen Karolina Andersson, tenoren Tore Sunesson, pianisten Jonas Olsson, slagverkaren Daniel Berg och basisten Adrian Eriksson. Allt under ledning av dirigenten och körprofessorn Gunno Palmquist. Regi och ljus: Joakim Engstrand. 


I juni gjorde vi en konsert i Rotundan i Varberg med musik och texter av Cornelis Vreeswijk och Carl Michael Bellman tillsammans med sångsolisten Mats Persson, Dag Hallberg piano, Klas Assarsson slagverk, Bernt Bengtsson, bas.


I augusti reste vi på turné till bl a Kristinehamn och Mariestad med båda våra körledare och programmet Vår vackra jord.


I november gjorde vi en konsert i Stensjökyrkan i Mölndal med musik av Petr Eben och Palestrina. Medverkade då gjorde Daniel Berg, slagverk och en brassensemble från Göteborgs symfoniker (Paul Spjuth och Börje Westerlund trumpet, Lars-Göran Dimle och Jens-Christian Sögaard trombon). Johannes Landgren spelade orgel och ledde kören.

   

Årets julprogram hette Var inte rädda och framfördes i Varbergs kyrka, Örby kyrka och Tölö kyrka. Dessutom sjöng vi traditionsenligt i Fotskäls kyrka lördagen före första advent.

2015 


Köråret 2015 inleddes med två julkonserter, i Falkenberg och i Örby. Dirigent: Johannes Landgren


Johann Sebastian Bach har varit vår följeslagare under flera år och i mars 2015 kröntes det arbetet med att vi framförde samtliga motetter uppdelade på två konserter. Samtidigt spelade Ingrid Andersson och Mime Yamahiro Brinkmann samtliga cellosviter. Varje konsert framfördes två gånger i olika kyrkor i Halland: Fjärås, Ölmevalla, Eftra och Falkenberg. Dirigent: Gunno Palmquist


På valborgsmässoafton sjöng vi in våren vid Rantzauklippan.


I maj deltog vi vid körfestivalen Blanka i Varberg. Dels vid invigningen på torget, vid en mindre konsert i Varbergs kyrka och vid den stora avslutningskonserten i Sparbankshallen med alla 1400 körsångarna och bl a Rickard Söderberg, Varbergs storband och ensemblen GodaHopp under ledning av Anders Berglund.


Årets vårkonsert gjordes i Varbergs kyrka i slutet av maj. Programmet kallades

 ...och sången doftar i natten... och innehöll främst svensk körlyrik men också musik av Bach och Brahms. Samma program tog vi med oss på turné i augusti. Då besökte vi Hemsjö, Jönköping, Trosa och Blidsberg. Dirigenter: Gunno Palmquist och Johannes Landgren


Recension

Läs gärna recensionen i Södermanlands nyheter från konserten i Trosa stads kyrka som vi besökte under körresan i augusti.

Klicka här


Hösten 2015 framförde vi Brahms "Ein Deutsches Requiem"  vid tre olika tillfällen. Vid konserterna i Kristianstad och Mölndal med pianoackompanjemang och vid konserten i Varberg med orkester med musiker från Göteborgsoperan. Dirigent: Gunno PalmquistLördagen före första advent sjöng vi traditionsenligt i Fotskäls kyrka tillsammans med barnen i Mountain Home Singers. Därfter hade vi tre julkonserter med rubriken ...och fred på jorden... i

Varberg, Örby och Falkenberg. Dirigent: Gunno Palmquist