Historik

Varbergs kammarkör sponras av

Varbergs Kammarkör

2017

 

Året inleddes med konsert i Vasakyrkan 21 januari tillsammans med Vasa vokalensemble, Bach Collegium Småland, Daniel Berg slagverk, Magnus Kjellson orgel och brassensemble från Göteborg Symfoniker. Programmet innehöll musik av Petr Eben. Johannes Landgren dirigent.

 

19 mars hade vi konsert i Lerums kyrka och 23 april i Träslövs kyrka. VId båda tillfällena leddes vi av Johannes Landgren. Vi sjöng musik av bl a Palestrina och Eben.

 

26-27/5 deltog vi i Blanka Choir Festival i Varberg.

 

Under våren förberedde vi oss inför sommarens stora händelse - körresa till Island! Delar av islandsprogrammet med titeln "Där vill jag giva dig min kärlek" framfördes först på hemmaplan i Varbergs kyrka vid försommarkonsert 4 juni. Söndagen efter midsommar reste vi till Reykjavik för fem fantastiska dagar med konserter, givande möten med gästfria och trivsamma islänningar, enastående naturupplevelser och god mat.

 

I augusti deltog kören vid vår ordförandes önskekonsert i Varbergs kyrka.

 

I november framförde vi Mozarts Requiem under Johannes Landgrens ledning tillsammans med Göteborg Baroque, sopranen Anna Jobrant, alten Amanda Flodin, tenoren Leif Aruhn-Solén och basen Karl-Peter Eriksson vid två tillfällen. I Varbergs kyrka lördag 5 november och i Masthuggskyrkan i Göteborg söndag 5 november. Vi båda konserterna deltog Hans Pålsson med pianomusik av Mozart.

 

Traditionsenligt hade vi också ett antal julkonserter. I Fotskäls kyrka, i Varbergs kyrka och i Örby kyrka.

 

 

2016

 

14 och 15 maj uruppfördes verket Jordebok på lilla scenen på GöteborgsOperan tillsammans med sopranen Karolina Andersson, tenoren Tore Sunesson, pianisten Jonas Olsson, slagverkaren Daniel Berg och basisten Adrian Eriksson. Allt under ledning av dirigenten och körprofessorn Gunno Palmquist. Regi och ljus: Joakim Engstrand.

 

I juni gjorde vi en konsert i Rotundan i Varberg med musik och texter av Cornelis Vreeswijk och Carl Michael Bellman tillsammans med sångsolisten Mats Persson, Dag Hallberg piano, Klas Assarsson slagverk, Bernt Bengtsson, bas.

 

I augusti reste vi på turné till bl a Kristinehamn och Mariestad med båda våra körledare och programmet Vår vackra jord.

 

I november gjorde vi en konsert i Stensjökyrkan i Mölndal med musik av Petr Eben och Palestrina. Medverkade då gjorde Daniel Berg, slagverk och en brassensemble från Göteborgs symfoniker (Paul Spjuth och Börje Westerlund trumpet, Lars-Göran Dimle och Jens-Christian Sögaard trombon). Johannes Landgren spelade orgel och ledde kören.

Årets julprogram hette Var inte rädda och framfördes i Varbergs kyrka, Örby kyrka och Tölö kyrka. Dessutom sjöng vi traditionsenligt i Fotskäls kyrka lördagen före första advent.

2015

 

Köråret 2015 inleddes med två julkonserter, i Falkenberg och i Örby. Dirigent: Johannes Landgren

 

Johann Sebastian Bach har varit vår följeslagare under flera år och i mars 2015 kröntes det arbetet med att vi framförde samtliga motetter uppdelade på två konserter. Samtidigt spelade Ingrid Andersson och Mime Yamahiro Brinkmann samtliga cellosviter. Varje konsert framfördes två gånger i olika kyrkor i Halland: Fjärås, Ölmevalla, Eftra och Falkenberg. Dirigent: Gunno Palmquist

 

På valborgsmässoafton sjöng vi in våren vid Rantzauklippan.

 

I maj deltog vi vid körfestivalen Blanka i Varberg. Dels vid invigningen på torget, vid en mindre konsert i Varbergs kyrka och vid den stora avslutningskonserten i Sparbankshallen med alla 1400 körsångarna och bl a Rickard Söderberg, Varbergs storband och ensemblen GodaHopp under ledning av Anders Berglund.

 

Årets vårkonsert gjordes i Varbergs kyrka i slutet av maj. Programmet kallades

...och sången doftar i natten... och innehöll främst svensk körlyrik men också musik av Bach och Brahms. Samma program tog vi med oss på turné i augusti. Då besökte vi Hemsjö, Jönköping, Trosa och Blidsberg. Dirigenter: Gunno Palmquist och Johannes Landgren

 

Recension

Läs gärna recensionen i Södermanlands nyheter från konserten i Trosa stads kyrka som vi besökte under körresan i augusti.

Klicka här

 

Hösten 2015 framförde vi Brahms "Ein Deutsches Requiem" vid tre olika tillfällen. Vid konserterna i Kristianstad och Mölndal med pianoackompanjemang och vid konserten i Varberg med orkester med musiker från Göteborgsoperan. Dirigent: Gunno Palmquist

 

 

Lördagen före första advent sjöng vi traditionsenligt i Fotskäls kyrka tillsammans med barnen i Mountain Home Singers. Därfter hade vi tre julkonserter med rubriken ...och fred på jorden... i

Varberg, Örby och Falkenberg. Dirigent: Gunno Palmquist